Wysłany: 10 Marzec 2010, 15:53 Prudnicki Frotex złożył w sądzie wniosek o upadłość
Już wczoraj słyszałem o ogłoszeniu upadłości fabryki Frotex. A od tygodnia wywożone są maszyny na złom. Co będzie dalej z fabryką która kiedyś utrzymywała większość naszego miasta
Sam wniosek o upadłość jeszcze niczego nie przesądza.
1. Jest to często stosowany przez firmy krok, pozwalający łatwiej porozumieć się z wierzycielami w sprawie spłaty zadłużenia ("upadłość z możliwością układu").
2. W stanie upadłości zakład może kontynuować działalność.
Wprawdzie zarządza nim już nie prezes zarzadu, ale syndyk, jednak przedsiębiorstwo tak zarządzane może kontynuować produkcję i generować przychody.
Znane są przypadki, kiedy dobrze zarządzane przez syndyka przedsiębiorstwo potrafiło wyjść z długów i również ze stanu upadłości (swego czasu m.in. browar w Zabrzu i jakaś huta szkła).
Więc miejmy nadzieję, że może Frotexowi trafi się kompetentny zarządca.
_________________ Pozdro,
Bodi
"Demokracja tylko wtedy ma sens, gdy większość jest rozsądna"
Andrzej Mleczko
Myślę że kolejnym krokiem powinno być złożenie wniosku o zmianie statusu Prudnika jako miasta na wieś. Ot taka konsekwencja degrengolady miasta.Granuluję włodarzom Prudnika.
Ostatnio nawet nie mam ochoty ( kiedy zajeżdżam do Prudnika) iść na spacer i ocierać się o grupki kolesi w "dresikach" w rynku, oglądać coraz bardziej obskurnych kamienic i skansenów cywilizacyjnych ( jak FROTEX,OBUWIE).Żałosne
_________________ Zdystansowiec- z dystansu nowej Ojczyzny opisujący swój matecznik
Wysłany: 13 Marzec 2010, 16:37
Niestety produkcja reczników w Chinach czy innym azjatyckim kraju kosztuje grosze, przede wszystkim jako zarobki dla pracowników- i to jest powodem upadku firm jak wlasnie Frotex, nie nieudolna polityka wlodarzy miasta...
mmm czy to miasto zarządzało frotexem no chyba nie chyba ze ja coś nie wiem mieli zwolnienia bodajże jeśli chodzi o podatki ale jak firma ma działać ze starymi maszynami żeby istnieć trzeba inwestować... ponoć chętni na produkty są ale nie ma z czego produkować choć nie wiem ile w tym prawdy...
_________________ „One... two...Freddy's coming for you.
Three... four...Better lock your door.
Five... six...Grab your crucifix.
Seven... eight...Gonna stay up late.
Nine... ten...Never sleep... again.”
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum